Panier mokry

Panier mokry w postaci proszku – optymalną zawiesinę, jako czynnik klejący w procesie panierowania, uzyskuje się w połączeniu z wodą w odpowiednich proporcjach panieru mokrego do wody: (1:2); (1:3). Panier mokry spełnia przede wszystkim funkcję wiążącą panier zewnętrzny z powierzchnią produktu. Wytwarza na powierzchni ciągłą, zwartą i wytrzymała powłokę, a tym samym poprawie jej wygląd zewnętrzny oraz wytrzymałość mechaniczną.

Podobne wpisy

  • Bułka tarta

    Bułka tarta – ma odpowiednio dobraną i równomierną granulację, a termin przydatności do spożycia to aż 12 miesięcy. Ciężar nasypowy to średnio 550 g/dm3.

  • Panier obsuszający

    Panier o bardzo drobnej równomiernej granulacji w zastosowaniu służy do wstępnego osuszania powierzchni rozmrożonego produktu lub do zwiększenia przylepności na bardzo śliskiej powierzchni np. filet z drobiu. Produkty opanierowane odbierane są przez konsumentów jako bardzo chrupkie, o dużym stopniu rozjaśnienia barwy, co czyni ich wygląd niezwykle atrakcyjnym.

  • Panier ziołowy pikantny

    Przygotowany jest na bazie gruboziarnistego panieru typu Crumb o naturalnym kolorze, do którego dodano specjalnie dobraną mieszankę ziół i przypraw takich jak: cebula, czosnek, oregano, papryka, pieprz.

  • Panier owsiany z czarnuszką

    Panier zewnętrzny owsiany przygotowywany jest na bazie naturalnie barwionej gruboziarnistej bułki tartej z dodatkiem jasnych płatków owsianych i czarnuszki. Po obróbce termicznej wygląda bardzo dobrze i nadaje potrawom ciekawy smak. Zastosowanie predustu owsianego i owsianego panieru mokrego dodatkowo wpływa na prawidłowe przyleganie panieru zewnętrznego do powierzchni panierowanej i znacznie podnosi walory smakowe oraz wartości odżywcze gotowego produktu.

  • Panier szpinakowy

    Przygotowany na bazie gruboziarnistego panieru typu crumb o naturalnym kolorze. Dodatek suszonych liści szpinaku, proszku szpinakowego oraz czosnku nadaje tej kompozycji oryginalny wygląd i smak. Szpinak jest warzywem coraz częściej stosowanym w kuchni i docenianym ze względu na walory smakowe oraz zdrowotne.

  • Panier gryczany

    Panier zewnętrzny gryczany przygotowywany jest na bazie naturalnie barwionego grubego panieru z dodatkiem płatków gryczanych i nasion słonecznika. Panier ten wygląda bardzo dobrze po obróbce termicznej i nadaje potrawom ciekawy smak. Zastosowanie predustu gryczanego i gryczanego panieru mokrego dodatkowo wpływa na prawidłowe przyleganie panierki do powierzchni potrawy i znacznie podnosi walory smakowe oraz wartości odżywcze gotowego produktu.