AKO-21

To nowoczesny sypki polepszacz emulgatorowo – enzymatyczny mający zastosowanie do wszystkich rodzajów pieczywa pszennego, mieszanego, półcukierniczego i cukierniczego drożdżowego. Dawkowanie wynosi 0,3- 0,5% w stosunku do ogólnej masy mąki, po uprzednim rozprowadzeniu AKO-21 w wodzie. Dzięki odpowiedniej kompozycji składników, a szczególnie oryginalnych i niezwykle skutecznych enzymów, pieczywo wyprodukowane z zastosowaniem AKO-21 posiada dużą objętość. Ma też bardzo dobrą porowatość oraz piękny wygląd zewnętrzny

Podobne wpisy

  • AKO-CF

    Nowoczesny, bardzo skuteczny polepszacz, przeznaczony przede wszystkim dla producentów pieczywa pszennego, wypiekanego na liniach mechanicznych. Dawkowanie wynosi 2% w stosunku do ogólnej masy mąki pszennej. Polepszacz ten daje przede wszystkim stabilizację procesu technologicznego poprzez zwiększenie podatności ciasta na obróbkę mechaniczną. Pozwala także na uzyskanie ładnych, widocznych nacięć po wypieku np. na kajzerkach. Zawartość w nim słodu pszennego w znaczny sposób podnosi smakowitość pieczywa. AKO – CF można także stosować do pieczywa drobnego zapiekanego, a następnie mrożonego.

  • AKO-E

    AKO – E jest sypkim preparatem enzymatycznym przeznaczonym do produkcji pieczywa pszennego, mieszanego, półcukierniczego i cukierniczego drożdżowego.
    Dawkuje się go w ilości od 0,1- 0,2% w stosunku do ogólnej masy mąki, rozprowadzając uprzednio w wodzie.
    Stosując AKO – E uzyskujesz duże przyrosty objętości pieczywa, poprawę struktury miękiszu, polepszenie wyglądu zewnętrznego, a szczególnie skórki oraz przedłużenie świeżości do 2 – 3 dni.

  • AKO-FRESH

    Jest to nowoczesny, bardzo skuteczny polepszacz. AKO-FRESH służy przede wszystkim do przedłużenia świeżości pieczywa mieszanego do 5-6 dni. Odpowiednio dobrany skład polepszacza i zastosowanie enzymów najnowszej generacji pozwalają nie tylko na wydłużenie świeżości pieczywa, ale także na zwiększenie jego objętości oraz uzyskanie odpowiednich walorów organoleptycznych. Najlepsze efekty daje w pieczywie mieszanym przy udziale mąki żytniej w recepturze 20 – 60%. Dawkowanie polepszacza wynosi 1% w stosunku do masy mąki.

  • AKO-OPTIMUM

    Nowoczesny, bardzo skuteczny polepszacz przeznaczony przede wszystkim do produkcji pieczywa pszennego i mieszanego. Pieczywa wytwarzanego z mąk standaryzowanych, wzbogaconych m.in. w kwas askorbinowy, enzymy itp. Polepszacz ten daje także bardzo dobre efekty w przypadku mąk nie standaryzowanych. Odpowiednio dobrany skład polepszacza i zastosowanie enzymów najnowszej generacji pozwala uniknąć wahań właściwości wypiekowych spowodowanych różną jakością mąk. Dawkowanie: 0,3 – 0,5% w stosunku do mąki.

  • AKO-POWER

    AKO-POWER – jest nowoczesnym, bardzo skutecznym polepszaczem przeznaczonym przede wszystkim do produkcji pieczywa pszennego i mieszanego. Odpowiednio dobrany skład polepszacza i zastosowanie enzymów najnowszej generacji pozwalają uzyskać pieczywo o odpowiednich walorach organoleptycznych. Polepszacz ten wpływa także na stabilizację procesu technologicznego poprzez zwiększenie podatności ciasta na obróbkę mechaniczną. Polepsza elastyczność i wytrzymałości ciasta, zwiększa objętości pieczywa, polepsza struktury miękiszu oraz przedłuża świeżość pieczywa o 2-3 dni. Dawkowanie polepszacza wynosi 0,3 – 0,5% w stosunku do mąki.

  • AKO-SEC

    Specjalny polepszacz AKO-SEC – ułatwia wytwarzanie dobrego chleba żytniego i mieszanego z przewagą mąki żytniej. Polepszacz zwiększa wydajność ciasta, a zatem obniża koszty produkcji chleba. Ciasto jest mniej klejące, łatwiej formuje się kęsy ciasta. Polepszacz przedłuża czas rozrostu końcowego i czyni go bardziej stabilnym. Daje w efekcie pieczywo o większej objętości i wyrównanej strukturze miękiszu. Miękisz chleba jest bardziej suchy, nie kruszy się i dłużej zachowuje świeżość. Dozowanie: 0,5 -1% w stosunku do mąki (0,5 -1 kg „AKO – Sec” na 100 kg mąki).