—Koncentraty piekarskie —

| AKO S.A - jesteśmy dla Ciebie od 35 lat! |

Strona główna » Oferta » Piekarnie » Koncentraty piekarskie
  • ZIÓŁKO

    Koncentrat „Ziółko” służy do produkcji smacznego i kuszącego wspaniałym aromatem pieczywa pszenno-żytniego z dodatkiem różnych ziół i ziaren. Zawiera w sobie takie zioła jak: oregano, bazylia, zioła prowansalskie, kolendra i koper włoski. Świetnie dobrane zioła nadają pieczywu atrakcyjny aromat i ciekawy smak. Cechy te dodatkowo podkreśla właściwie wkomponowana mieszanka czosnku i prażonej cebuli. Zawarte dodatkowo nasiona słonecznika, sezamu i lnu podnoszą walory smakowe i odżywcze wyrobów. Dawkowanie: 50 kg koncentratu na 50 kg mąki.

  • WALENTYNKI

    Przeznaczony jest do wytwarzania pieczywa pszennego drobnego z dodatkiem ziaren i przypraw. Zaleca się wypiekanie bułek w kształcie serc. Wyprodukowane z koncentratu wspaniałe w smaku bułeczki, zawierają w swoim składzie m. in. takie składniki, jak ziarno słonecznika, siemię lniane, grys kukurydziany. Charakterystyczny smak nadają pieczywu specjalnie dobrane przyprawy z dodatkiem lubczyka.

  • RARYTAS

    Koncentrat ciasta smakowego RARYTAS przeznaczony jest do wytwarzania chrupiącego pieczywa pszennego, posypywanego przed wypiekiem tartym, żółtym serem. W skład koncentratu wchodzą m.in. różne przyprawy, które nadają otrzymanemu pieczywu charakterystyczny bukiet smakowo-zapachowy. Z ciasta rarytasowego z powodzeniem można produkować rogale, batony, paluchy a nawet pizzę. Koncentrat miesza się z mąką w stosunku 1 : 4.

  • PIECZYWO BIESIADNE

    Przeznaczony jest do produkcji pieczywa przekąskowego z dodatkiem ziaren i przypraw. Wyroby te idealnie nadają się jako dodatek do potraw z grilla oraz piwa. Można je serwować zarówno w trakcie rodzinnych lub towarzyskich spotkań jak i wykwintnych, uroczystych rautów. „Pieczywo biesiadne” to pikantna mieszanka, zawierająca w swoim składzie m.in. ziarno słonecznika, grys kukurydziany, siemię lniane, proszek pomidorowy, cząstki czerwonej, suszonej papryki oraz specjalnie dobrane przyprawy, nadające jej charakterystyczny smak i aromat.

  • MIESZANKA SOJOWO-DYNIOWA

    Mieszanka „Sojowo- Dyniowa” służy do szybkiego wytwarzania pieczywa z dodatkiem ziaren soi i pestek dyni, które jest nie tylko bardzo smaczne, ale także wartościowe dla organizmu. Znajdujący się w mieszance słód żytni lekko zaciemnia miękisz pieczywa oraz nadaje mu charakterystyczną nutę smakową. Koncentrat miesza się z mąką w stosunku 1:1.

  • MIESZANKA SŁONECZNIKOWA

    Służy do szybkiego wytwarzania pieczywa z dodatkiem nasion słonecznika, które są nie tylko bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale zawierają także spore ilości białka, błonnika pokarmowego, wapnia, magnezu oraz witamin (C, Bl, E). Dla uatrakcyjnienia mieszanki dodana jest substancja zaciemniająca, dzięki której nasiona słonecznika są wyraźnie widoczne w gotowym pieczywie.

  • MIESZANKA RUSTYKALNA

    Zastosowanie:
    Mieszanka Rustykalna przeznaczona jest do wypieku pieczywa pszenno-żytniego typu: bagietki, bułki chleby z dodatkiem ziarna żyta puffingowanego.

    Zalety Koncentratu:
    – atrakcyjny wygląd i smak pieczywa
    – zwiększenie wodochłonności dzięki zastosowaniu puffingowanego ziarna żyta
    – w składzie znajduje się naturalnych, suchy kwas pszenny, który przyczynia się do podniesienia walorów smakowych pieczywa

  • MIESZANKA KUKURYDZIANA AKO

    Zastosowanie:
    Mieszanka Kukurydziana AKO przeznaczona jest do wypieku pieczywa z dodatkiem mąki kukurydzianej, specjalnie preparowanych płatków kukurydzianych, lnu i słonecznika.
    Zalety koncentratu:

    • atrakcyjny wygląd i smak pieczywa
    • mieszanka zawiera ok. 30% surowców z kukurydzy
    • w składzie znajduje się naturalny, suszony kwas pszeny, który przyczynia się do podniesienia walorów smakowych pieczywa
  • MIESZANKA CEBULOWA

    Koncentrat służy do produkcji pieczywa pszennego i mieszanego o smaku podsmażonej cebuli. Miesza się go z mąką w stosunku 1:1.
    Koncentrat oprócz smażonej, wysuszonej cebuli zawiera serwatkę i słód żytni, co dodatkowo wzbogaca pieczywo pod względem smakowym i dietetycznym.

  • HUBERTUS

    „Hubertus” przeznaczony jest do produkcji metodą jednofazową oryginalnego chleba żytnio – pszennego o przyciemnionym miękiszu oraz atrakcyjnym, niepowtarzalnym smaku i aromacie. Dzięki zawartemu w nim naturalnemu, suchemu kwasowi żytniemu, chleb produkuje się łatwo i szybko. Koncentrat miesza się z mąką w stosunku 1:1. Otrzymany chleb jest niezastąpionym dodatkiem do różnego rodzaju potraw podczas imprez terenowych: polowania i biwaki, jak również na uroczystych rautach.