MIESZANKA SŁONECZNIKOWA

Służy do szybkiego wytwarzania pieczywa z dodatkiem nasion słonecznika, które są nie tylko bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale zawierają także spore ilości białka, błonnika pokarmowego, wapnia, magnezu oraz witamin (C, Bl, E). Dla uatrakcyjnienia mieszanki dodana jest substancja zaciemniająca, dzięki której nasiona słonecznika są wyraźnie widoczne w gotowym pieczywie.

Podobne wpisy

  • BUŁKA SZPINAKOWA

    Koncentrat  piekarski „Bułka szpinakowa” służy do produkcji atrakcyjnego w smaku pieczywa pszennego z dodatkiem suszonego szpinaku. Dzięki zastosowaniu koncentratu można w szybki i prosty sposób wyprodukować smaczne pieczywo z widocznymi kawałkami szpinaku, który nadaje wyrobom nie tylko charakterystyczny smak, ale także ciekawą zielonkawą barwę.

  • BUŁKI CHŁOPSKIE

    Koncentrat służy do produkcji atrakcyjnych w smaku bułek z dodatkiem nasion oleistych: słonecznika, lnu oraz sezamu, które urozmaicają dietę. Zawarte w koncentracie słody korzystnie wpływają na smak i aromat oraz polepszają jakość miękiszu.
    Dozowanie – 6 kg koncentratu na 10 kg mąki.

  • BUŁKI SZLACHECKIE

    Koncentrat służy do produkcji atrakcyjnych w smaku bułek mieszanych. Są one delikatne, z chrupiącą skórką, piękną brązową barwą miękiszu i równomierną porowatością. Receptura zawiera duży udział mąki żytniej, która bardzo dobrze wpływa na smakowitość tego pieczywa. Dawkowanie – 10 kg koncentratu na 90 kg mąki (45 kg mąki pszennej, 45 kg mąki żytniej).

  • BUŁKI WŁOSKIE

    Koncentrat „BUŁKI WŁOSKIE” przeznaczony jest do wypieku smacznych, aromatycznych bułeczek pszennych z dodatkiem ciekawej kompozycji przypraw, takich jak: bazylia, czosnek, kolendra. Tak dobrana kompozycja pozwala otrzymać aromat przywodzący na myśl klimaty śródziemnomorskie.
    Zawarty w koncentracie proszek jogurtowy nadaje delikatność przygotowywanemu pieczywu, dodatkowo je uatrakcyjniając. Bułki otrzymane z tego koncentratu stanowią doskonałą bazę do różnego rodzaju kanapek o niepowtarzalnych walorach smakowych.
    Dawkowanie mieszanki: 25 kg/100 kg mąki.

  • CHLEB CESARSKI

    Służy do produkcji atrakcyjnego w smaku pieczywa mieszanego na bazie naturalnego kwasu żytniego, z dodatkiem różnorodnych ziaren.
    Dzięki zastosowaniu tego koncentratu można w szybki i prosty sposób wyprodukować smaczny chleb pszenno-żytni z dodatkiem takich ziaren jak: słonecznik, soja, grys kukurydziany, siemię lniane. Zawarty w koncentracie naturalny kwas żytni nie tylko ułatwia i przyspiesza produkcję, ze względu na ominięcie długotrwałej fazy przygotowania kwasu, ale także korzystnie wpływa na barwę miękiszu oraz smak i aromat chleba.

  • CHLEB NA MLEKU KOZIM

    Dzięki zastosowaniu koncentratu „Chleb na mleku kozim” można w szybki i prosty sposób wyprodukować smaczny chleb pszenno-żytni.
    Zawarty w koncentracie naturalny kwas żytni nie tylko ułatwia i przyspiesza produkcję, ze względu na ominięcie długotrwałej fazy przygotowania kwasu, ale także korzystnie wpływa na barwę miękiszu oraz smak i aromat chleba. Mleko kozie w przeciwieństwie do mleka krowiego jest znacznie mniej alergenne. Białko mleka koziego ma wysoką wartość biologiczną, zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy. Tłuszcz mleka koziego jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto mleko kozie bogate jest w m.in. wapń, fosfor, potas, magnez oraz witaminy, głownie A, B1, B2, PP, C i kwas pantotenowy.